Simbiosi Logo
  • Projectes
  • Estudi
  • Equip
  • Contacte
  • ca es en
HOKUSAI

HOKUSAI

En aquesta terrassa situada al barri d’Horta de Barcelona hem dut a terme un singular projecte d’inspiració japonesa fusionat amb diversos elements d’estètica retro.

L’idea principal, que es repeteix a les diferents estructures que conformen l’espai, és la gran onada de Kanagawa, de l’artista Katsushika Hokusai, símbol per excel·lència de l’art japonès. Aquesta, de proporcions àuries, és un recordatori de la feblesa de l’ésser humà enfront la força de la Natura.

La vegetació, escollida pels seus baixos requeriments hídrics i port arquitectònic, ens evoca amb les seves formes i colors a l’escuma de les onades, algues i meduses. Hem creat tot el conjunt des de zero, tots els elements i detalls són exclusius i fets a mida, per a transportar-nos a un indret exòtic, idealitzat i pretèrit.

CALIFORNIA ROLL

CALIFORNIA ROLL

BOSK

BOSK

HOSPITAL PLATÓ

HOSPITAL PLATÓ

LLUERNA

LLUERNA

COLONIAL

COLONIAL

Al complex d’oficines de Sant Cugat Nord d’Inmobiliaria Colonial hi hem construït diferents estructures amb l’objectiu d’enverdir i naturalitzar l’entorn, millorant la qualitat ambiental per als treballadors i la biodiversitat.

La primera actuació és un refugi de papallones amb més de 6.000 plantes mediterrànies autòctones, que atreuen i alimenten al voltant de 25 tipus diferents de papallones.

La resta són diferents estructures que combinen fusta i vegetació, com bancs jardinera i plataformes amb pèrgoles de salze viu, on els treballadors poden relaxar-se o fer feina a l’aire lliure, gaudint de l’ambient, i on la fauna autòctona hi troba refugi i aliment.

Aquests treballs els hem realitzat amb la col·laboració de la Fundació World Nature i el paisatgista Marc Grañén.

ZZ

ZZ

URV

UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI

GRADES

GRADES

HOATZÍN

HOATZÍN

L’Opisthocomus hoazin és un ocell tropical que habita les zones pantanoses que envolten l’Amazones. És esvelt, amb cara blava, ulls vermells i una cresta serrada, tot un espectacle.

I amb aquesta idea vàrem iniciar el projecte: crear un espai diferent, elegant i frondós, per a recordar aquesta ‘rara avis’ i el medi on viu. Tenint en compte les especificacions del client (una coneguda dissenyadora de roba), i les limitacions de l’espai, creàrem una petita jungla amb espècies de fulla ampla, plantes suculentes de manteniment reduït, i una floració estacional espectacular.

Per acabar de vestir el jardí, introduírem diversos elements aquàtics, així com una patró de plantació establert, que ens evoca als dissenys de la propietària, fixant línies rectes que en un futur es desdibuixaran pel creixement exuberant de les plantes.

SORRA

SORRA

Portar el paisatge cap a dins. Concepte japonès, però a la vora del Mediterrani. Els clients d’aquest projecte gaudeixen de la platja a pocs metres de casa, és per això que en aquest cas escollírem reinterpretar les vistes exteriors, la vegetació, sorra i roques en un disseny lleuger, que acompanyés la mirada cap a fora.

Vàrem treballar amb una pedrera local per a aconseguir el tipus de grava i roques que necessitàvem, així com amb vivers de la zona per a la selecció botànica de gramínies i diferents tipus de petites suculentes.

Com a compensació al suau moviment de les herbes, contraposàrem la solidesa inalterable de rústiques travesses de fusta, que ens ajuden a marcar els camins dins de l’espai.

PEDRA-LBS

PEDRA-LBS

La primera fase del projecte es centra en la coberta enjardinada que hem construït sobre un aparcament d’una casa particular a la zona alta de Barcelona. Tenint en compte els pocs centímetres de substrat dels que disposàvem, ens hem decantat per plantes amb un sistema radicular poc invasiu i per una estètica continguda pel que fa als materials emprats.

Grava negra, de petita granulometria, combinada amb grans lloses de pissarra per amplificar els colors brillants de la col·lecció de plantes suculentes que configuren l’atractiu principal de l’espai.

Per a concedir un cert volum i trencar la linearitat de l’enllosat, hem col·locat grans pedres exemplars com a escultures naturals que ens ajuden a fundar nous nano-ambients per a les nostres valentes plantes que s’atreveixen amb tot. Amb substrat, sense, vertical, horitzontal…no limits.

NEGRE I BLANC

NEGRE I BLANC

Dos colors i un espai. Línies rectes i plantes que s’hi adapten. Discurs efectiu per a aquest projecte: estructurar de manera regular, enfilant materials orgànics com Phormium i Cordyline amb d’altres de durs, com són les lloses i les grans jardineres cúbiques.

Primera aparició de lones retroil·luminades, en aquest cas amb un disseny tribal propi. Les fem servir per afavorir la privacitat, delimitar l’ambient i de nit marcar el camí cap a la zona de bany.

Fusta tenyida en ‘wengé’, còdols de riu en formació, que escalen sobre la marea de grava fosca. Ombres i llums, negre i blanc.

GRASSES

GRASSES

El desnivell d’aquest espai estava dividit en grans terrasses mitjançant murs de rocalla força imponents. La nostra intenció fou en primer lloc reorganitzar el conjunt en diverses zones per usos i manteniment futurs. I en segon terme, però igual d’important, suavitzar clarament aquestes barreres lítiques.

Per tal d’aconseguir-ho ens ajudàrem de la lleugeresa de gramínies de diferents tons i mides, la plantació de Ficus pumila, la nostra enfiladissa de capçalera, i allà on era possible, la introducció de plantes suculentes de petit port.

A més a més, vàrem construir tarimes de formes triangulars, per a dotar de dinamisme el relat, amb insercions de grans lloses de pissarra sense polir, per a marcar clarament camins i entrades. El regne vegetal abraçant la pedra.

CSTF

CSTF

Exuberant, frondós, tropical, abundant i selvàtic. Aquesta era la consigna, i gràcies a la situació costanera de l’emplaçament ens atrevírem amb falgueres arborescents dels gèneres Dicksonia i Cyathea, palmeres com Syagrus, i diferents espècies de fulles gegants com Alocasia i Strelitzia. Com més gran millor. Més és més.

Amb aquest conjunt de plantes formàrem l’estructura principal de l’espai, i completàrem l’estrat mig i baix amb encintats de diferents mides, acompanyant la zona de bany amb suculentes i gramínies com Zoysia.

Es tracta d’un petit jardí botànic en mig de la ciutat, fresc a l’estiu, sempre verd, i amb requeriments hídrics i de manteniment ridículs si ho comparem amb qualsevol superfície amb gespa. Fem el canvi?

RED WALL

RED WALL

-Un mur perimetral que envolta tot l’espai

-Busquem quelcom amb força?

-Sí

-Doncs pintem-lo vermell

Aquest color primari ens evoca passió, vida, atracció, com les obres de Luís Barragán, referent mexicà del paisatgisme i l’arquitectura. Com a petit homenatge a aquest mite, vàrem apostar per la contundència, amb plantes suculentes de perfils molt marcats com diversos tipus d’Agave, amb espècies tropicals que s’adapten perfectament al nostre clima com Philodendron, i petits tresors de colors com Echeveria.

Per acabar, parterres sinuosos amb grava ben fosca per ressaltar encara més els contrastos cromàtics i la regularitat del mur. Sí, Vermell.